Gura Humorului aniverseaza 525 de ani, iar Manastirea Humorului 600 ani de la prima atestare documentară

Gura Humorului aniverseaza 525 de ani, iar Manastirea Humorului 600 ani de la prima atestare documentară

invitatie-jubileu-fata

Primăria orașului Gura Humorului alături de Primăria comunei Mănăstirea Humorului, într-o atmosferă solemnă, de sărbătoare, vă invită în zilele de 26, 27 și 28 noiembrie, la aniversarea a 525 de ani de la prima atestare documentară a localității Gura Humorului și respectiv 600 de ani de la prima atestare documentară a localității Mănăstirea Humorului.
Evenimentele organizate pentru humoreni dar și oaspeții lor sunt diverse, având menirea de a face cunoscute istoria, tradițiile, personalitățile emblematice, istorice și culturale care au dus renumele acestor locuri pitorești mai departe, în țară și în lume, dar și realizările actuale, valorile locale cu care comunitatea se mândrește.

Pentru a evoca timpurile de altă dată ale începuturilor, dar și pentru a evidenția strânsa legătură între trecut, prezent și viitor, pe care oamenii locului o prețuiesc, organizatorii propun următorul program cu caracter jubiliar.
Ziua de joi, 26 noiembrie va debuta , la ora 11:00 cu Ședința de deschidere oficială a festivităților, lansarea monografiei orașului „Gura Humorului în imagini și cuvinte”, autor Mihai Camilar, prezentată de profesorul de istorie, Nelu Sandu Baboi și expoziția de fotografie „Gura Humorului de altădată”, toate acestea desfășurându-se în Sala mare a Primăriei orașului, iar la ora 12:00, în Piața Catedralei va avea loc o paradă militară și înălțarea steagului orașului. În aceeași zi, începând cu orele 14:00, evenimente similare vor fi organizate și de Primăria comunei Mănăstirea Humorului: ridicare steag, dezvelire placă comemorativă, lansare medalie comemorativă și prezentarea monografiei localității „Mănăstirea Humorului (Humorul) în cultura și istoria Bucovinei”, autor Leon Buburuzan, prezintă muzeograf, Mihai Camilar.
Vineri, 27 noiembrie, organizatorii propun următoarele evenimente: la ora 14:00, comemorarea scriitoarei ucrainene Olga Kobylianska, expoziția de numismatică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, prezentată de Gavril Lavric, la ora 15:00, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, lansare medalie comemorativă și dezvelire de plăci comemorative care evocă personalități marcante din istoria locului și guvernatorii pe care Bucovina i-a avut de-a lungul timpului. În comuna Mănăstirea Humorului, la ora 18:00, la Primăria localității și căminul cultural, va avea loc decernarea diplomei de cetățean de onoare a localității cunoscutei interprete de muzică populară Viorica Macovei, urmată de un spectacol folcloric susținut de Grupul folcloric „Dor de la Humor”, condus de profesor, Maria Macovei și Ansamblul „Ciprian Porumbescu”, din Suceava.
În ultima zi a jubileului, sâmbătă, 28 noiembrie, votată „Ziua Bucovinei” de Parlamentul României, va avea loc, începând cu ora 11:00, dezvelirea și slujba de sfințire a statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt, un recital al corului „Lira”, din Gura Humorului și prezentarea monologului lui Ștefan cel Mare din piesa „Apus de soare”, de Barbu Ștefănescu Delavrancea, în interpretarea actorului Naționalului ieșean, Petru Ciubotaru. Tot în Piața Catedralei se va desfășura un spectacol folcloric la care participă mai multe grupuri și ansambluri folclorice locale și zonale. În seara zilei, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a orașului, se va derula un spectacol de poezie și muzică folk „Alchimia toamnei”, însoțit de lansarea volumului de pamflet „Umor deeprimat”, autor Sorin Poclitaru.

Parteneri media: TVR Iași, Radio România Iași, Radio România Actualități, Radio Impact FM, Monitorul de Suceava, Crai Nou.

Materiale de prezentare:

Share this post