Concert extraordinar Grigore Leșe la Gura Humorului
Casa de Cultură Gura Humorului, găzduieşte în data de 30 decembrie, la orele 19, un Concert extraordinar al artistului Grigore Leșe. Ultimul sau printre ultimii, care mai cântă folclor autentic, nonconformist dintotdeauna, altfel decât marea majoritate a colegilor săi de breaslă, gurişti gata să improvizeze orice text pe un petec de melodie. Se adresează unui public cunoscător al adevăratelor valori spirituale conservate de folclorul autentic. Vorbeşte în graiul în care s-a născut şi limba română pe care o rosteşte e vie şi impresionantă. A debutat pe vremea comunismului, n-a adus osanale regimului, n-a făcut compromisuri artistice şi nu s-a alăturat marii mase de mediocri care au populat şi populează televiziunile şi sălile de spectacol. E simplu şi autentic şi de aceea e măreţ şi nu există român să asculte Cântec despre Bucovina cântat de el şi să nu tresară. Arta nu e artă dacă nu te mişcă şi folclorul trebuie să vorbească despre ceea ce e veşnic în noi, ceea ce e arhetipal şi neperisabil, netraductibil în bani, popularitate sau putere.
Grigore Leşe horeşte, ca şi cum tot rostul lumii ar sta în hora lui. Şi poate aşa şi e, horele, doinele, colindele au fost zămislite ca să-i dea omului un rost pe lume. S-a născut la 20 februarie 1954, Stoiceni, Maramureș, zona Țării Lăpușului. A absolvit Academia de Muzica „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare (Fagot), azi fiind Doctor în muzică și profesor asociat al Facultății de Litere, Universitatea București și al Universității de Muzică București. Mai nou, realizează şi emisiuni de etno-muzicologie la Radiodifuziunea Română şi TVR („La porţile Ceriului“, TVR Cultural), pentru a promova simplu şi firesc ceea ce face parte din identitatea noastră, ceea ce noi, orbiţi de frumuseţile himerice ale Occidentului suntem gata să aruncăm la gunoi. Președintele României, Ion Iliescu, i-a conferit la 10 decembrie 2004 Ordinul național pentru merit în grad de Cavaler, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.
A publicat o carte cu caracter autobiografic în care vorbeşte simplu şi din suflet, intitulată Acum știu cine sunt. Însemnări și aduceri aminte, Editura Humanitas, 2013. Nu este egalat şi probabil nici nu va fi în interpretarea cântecelor de cătănie, are o voce care se modulează sfâşietor pe coarda tragică a existenţei româneşti, inconfundabilă și lipsită de ipocrizie. Grigore Leşe crede în autenticitate, în arta adevărată şi în rolul său de a găsi ceea ce e valoros şi în cântec şi în oameni”Printre nonvalori şi falsuri, încă există enclave de autenticitate. În România mai există enclave unde este vie cultura din vatra satului. Încă există muzică de calitate, încă există ritualuri”. Spectacolul e impresionant şi te mişcă, dar artistul este modest, modestia sa născându-i-se din valoare ”Locul meu e în săli mici, cu puţină lume. Muzica mea nu trebuie să răscoale stadioane”. Muzica adevărată se înfrăţeşte, sonorităţi din doinele româneşti răzbat până în Oda bucuriei a lui Beethoven, artistul fiind însoţit în spectacol şi de doi invitaţi, Maria Răducanu (voce, chitară) şi artistul iranian Amir Heidarkhodaee (voce, tanbur, daf, satoor). Într-o lume de copii, într-o inflaţie a kitsch-ului, Grigore Leşe e autentic şi cine vrea adevăr poate găsi în spectacolele lui.
Biletele se pot cumpăra de la Casa de Cultură începând de luni, 8 decembrie.
Relaţii suplimentare la nr. de telefon 0749683278