Tabara de pictura “Albastrul poate fi de Voronet”
GURA HUMORULUI: 10-18 Ianuarie 2014
CONFERINTA DE PRESA: Vineri,17.01.2014, ora 15.00, Casa de Cultura Gura Humorului
VERNISAJ- EXPOZITIE: Vineri, 17.01.2014, ora 16.00, Casa de Cultura Gura Humorului
Proiectul are drept scop promovarea obiectivelor UNESCO din Bucovina, cat si a obiectivelor culturale si naturale de importanta nationala si regionala (Muzeul Obiceiurilor populare din Gura Humorului, Parcul Dendrologic Arinis si alte obiective ce urmeaza a fi descoperite de catre participantii la proiect), prin intermediul unor activitati artistice. Promotorii proiectului sunt Asociatia Art & Heritage si Asociatia Culturala TERREBRUCIATE, Gallipoli Lecce, Italia.
Primaria Statiunii Turistice Gura Humorului sprijina organizarea proiectului „ALBASTRUL poate fi de VORONET” . In perioada 10-18 Ianuarie 2014 gazduieste opt de pictori profesionisti, provenind din diferite tari europene. Pictorii picteaza timp de 8 zile intr-o resedinta artistica din Manastirea Humorului si vor tine un sir de ateliere deschise, destinate largului public. Prima etapa a proiectului a fost documentarea – timp de 3 zile pictorii si fotografii participanti la proiect au vizitat Obiectivele Patrimoniului Mondial UNESCO din Bucovina. In prezent pictorii realizeaza opere de arta reprezentand peisaje si elemente artistice, simboluri locale, acordandu-se o importanta deosebita specificului artistic local, tema centrala fiind ALBASTRUL DE VORONET.In urma realizarii proiectului 16 lucrari vor fi donate Primariei din Gura Humorului urmand sa fie expuse permanent intr-o sala a Casei de Cultura, si 8 lucrari dedicate unei tematici aparte – Patrimoniul Imaterial – Sarbatorile de iarna din Bucovina – vor fi donate Muzeului Obiceiurilor populare din Gura Humorului.
In cadrul resedintei artistice vor exista ore de lucru cu pictorii amatori, scoli, gradinite de copii, astfel incat populatia zonei unde se tine proiectul va avea ocazia sa participle la ore de pictura si creativitate artistica si sansa de a comunica cu personalitati provenind din tari si medii culturale diferite. La randul lor, cei 8 pictori participanti la proiect vor duce cu ei in tarile de origine imagini inedite ale locurilor vizitate, promovand astfel Obiective ale Patrimoniului Mondial UNESCO din Bucovina.