Zilele Matei Visniec. Editia a III-a, 4-8 mai 2015

Zilele Matei Visniec. Editia a III-a, 4-8 mai 2015

matei visniecGura Humorului, 7 mai, ora 18.00 – Casa de Cultură din Gura Humorului – Recital Constantin Chiriac. Lansarea volumelor “Negustorul de începuturi de roman”- Premiul Augustin Frățilă, “Omul din care a fost extras răul” și “Țara lui Gufi” de Matei Vişniec. Spectacolul “Trei nopți cu Madox” susţinut de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați.

Născut în Bucovina, la Rădăuţi, în 1956, scriitor și jurnalist român, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Matei Vişniec trăieşte între două lumi, între poezie şi teatru, între România şi Franţa, între limba română şi cea franceză, între pasiunea pentru literatură şi cea pentru jurnalism. A absolvit şcoala primară, ciclul elementar şi liceul la Rădăuţi, apoi Facultatea de Filosofie şi Istorie a Universităţii Bucureşti. S-a afirmat ca făcând parte din generaţia ’80, o generaţie de poeţi care s-a opus comunismului printr-o revoluţie a limbajului, prin ironie şi umor, luciditate şi metaforă. A fost membru fondator al Cenaclului de Luni, coordonat de profesorul Nicolae Manolescu. A scris poezie încă din copilărie, a debutat în revista Luceafărul în 1972 şi editorial în 1980. Pe parcursul unui deceniu (1977-1987) a scris opt piese de teatru în două şi trei acte, aproximativ douăzeci de piese scurte şi câteva scenarii de film, care au fost sistematic respinse de autorităţile culturale. Multiplicându-le pe cont propriu şi distribuindu-le în mediile culturale şi artistice, în anii 80’ scriitori şi regizori prestigioşi vorbeau deja despre dramaturgul Matei Vişniec ca despre o revelaţie. Stabilit la Paris din 1987, Matei Vişniec este considerat cel mai important autor dramatic al momentului, una din vocile cele mai subtile pe care le auzim astăzi în Europa. Majoritatea operei sale, poezie, proză scurtă, roman, teatru, teatru poetic, eseuri, a văzut lumina tiparului în Franţa (dintre care unele la edituri prestigioase precum ACTES SUD PAPIERS, L’HARMATTAN, LANSMAN) şi în România. Piesele care-i poartă semnătura sunt traduse în peste 20 de limbi şi jucate în peste 50 de ţări (unele montări au avut loc în mari teatre din Europa: Teatrul ROND-POINT DES CHAMPS ELYSEES din Paris, Teatrul REGAL din Stockholm, Teatrul STARY din Cracovia, Teatrul PICCOLO din Milano, Teatrul NAŢIONAL din Istanbul, Teatrul YOUNG VIC din Londra, Teatrul MAXIM GORKI din Berlin, dar şi în Moldova, Macedonia, Statele Unite, Rusia, Japonia, Iran, Turcia, Ucraina, Spania, Brazilia…) Din 1990 este jurnalist la Radio France Internationale – Secţia Română. În 2009 Matei Visniec a primit Premiul European acordat de Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa (SACD) pentru întreaga sa activitate. În Romania i s-a decernat recent Premiul ”Augustin Frățilă”, acordat de Uniunea Editorilor din România, pentru cel mai bun roman al anului 2013 -”Negustorul de începuturi de roman”, Premiul Ziarului de Iași, Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor (de mai multe ori), Premiul UNITER şi Premiul pentru Dramaturgie al Academiei Române.

Directorul Teatrului Naţional “Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac este ieşean de origine şi actor ca formaţie, dar și creatorul celui mai important Festival de teatru şi de arte vizuale din România, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Grație acestui festival, oraşul Sibiu a reuşit, în 2007, să obţină statutul de capitală culturală europeană. În acest moment, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este al treilea ca importanță, după cel de la Avignon din Franţa şi cel de la Edinburgh din Marea Britanie. Constantin Chiriac a jucat în peste 20 de filme, în aproape 50 de spectacole şi a susținut recitaluri în cel puţin 50 de țări din lumea întreagă. Un lider pentru societate, Constantin Chiriac are trei diplome în management cultural de la insituţii şi universităţi de prestigiu din Occident. Strălucește în lumea artei și tot ce întreprinde are ecou şi dezvoltă ecouri frumoase. Este un exemplu de la care putem învăța să construim pe termen lung, pentru a nu fi sortit pieirii ceea ce facem. Un om care îmbrățișează profesia cu o dăruire totală, fără jumătăți de măsură. În cadrul celei de-a treia ediții a Zilelor ”Matei Vișniec”, Constantin Chiriac va susține patru recitaluri de poezie, dintre care două axate pe poezia religioasă a clasicilor noştri, spectacole care vor fi găzduite în biserici.

Organizatorii acestui eveniment sunt Clubul Rotary Suceava Bucovina în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava -Centrul Cultural Bucovina, Asociaţia Culturală „Vatra Satului”, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Rotaract Suceava, Crai Nou Suceava, Librăria Cărtureşti, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, Lounge Suceava, Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, Edu Max, Conacul Domnesc, Traian Andronachi, Casa de Cultură Rădăuţi, Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, Casa Vatră Rădăuţi, Biblioteca „G.T. Kirileanu” din Piatra Neamț, Colegiul „Petru Rareș” din Piatra Neamț, Primăria şi Consiliul Local Gura Humorului, Centrul Cultural Gura Humorului, Societatea de Concerte Bistriţa şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa Năsăud.

Share this post