Hotărârea nr.10 din 16.04.2020 privind stabilirea unor măsuri referitoare la Sărbătorile Pascale în anul 2020

Hotărârea nr.10 din 16.04.2020 privind stabilirea unor măsuri referitoare la Sărbătorile Pascale în anul 2020

Hotărârea nr.10 din 16.04.2020 privind stabilirea unor măsuri referitoare la Sărbătorile Pascale în anul 2020 și a condițiilor de desfășurare unitară a serviciului religios ortodox, la nivelul Orașului Gura Humorului, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii riscului epidemiologic generat de noul Coronavirus COVID–19.

Art.1
(1) Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea prevederilor ordonanțelor militare privind reuniunile publice și distanțarea fizică, fără participarea credincioșilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcașurilor de cult.
(2) Slujbele religioase ale bisericilor din Orașul Gura Humorului pot fi urmărite pe site-ul Primăriei orașului Gura Humorului (www.primariagh.ro).

Art.2
(1) Sâmbătă, 18 aprilie 2020, lumânările din sensul giratoriu vor fi aprinse la ora 23:45 de reprezentanții parohiilor din Orașul Gura Humorului (va fi transmis în direct pe site-ul Primăriei orașului Gura Humorului, www.primariagh.ro )
(2) Ulterior, la miezul nopții, enoriașii sunt îndemnați să aprindă o lumânare și să iasă la geamul locuinței pentru a cânta „Hristos a Înviat!”, marcând astfel Învierea Mântuitorului.

Art.3
În data de 19 aprilie 2020, prima zi de Paște, în intervalul orar 06:00 – 12:00, preoții, personalul clerical și maximum 5 voluntari, se vor deplasa și vor asigura distribuirea Paștilor, a Sfântei Lumini și vor binecuvânta coșurile Pascale.

Art.4
Preoții și personalul clerical din fiecare parohie, ajutați de un număr de maximum 5 voluntari, cu echipament de protecție ( mască și mănuși), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paștilor, a Sfântei Lumini și vor binecuvânta coșurile Pascale, respectând reglementările prevăzute de ordonanțele militare, având asupra lor cartea de identitate și ca semn distinctiv, banderolă albă pe braț, precum și un ecuson cu date de identificare, ștampilat de fiecare parohie.

Art.5
(1) Credincioșii vor primi Paștile, Sfânta Lumină și/sau binecuvântarea coșurilor Pascale, din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieși în stradă, vor purta echipament de protecție ( mașcă și mănuși) și vor păstra distanța socială.
(2) În zona locuințelor multifamiliale (blocurilor) Paștile, Sfânta Lumină și/sau binecuvântarea coșurilor Pascale, vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociația de proprietari sau de chiriași, care va purta echipament de protecție ( mașcă și mănuși) și va păstra distanța socială.

Art.6
În centrele de carantină, cadrele Ministerului Afacerilor de Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere, vor distribui Sfânta Lumină acestor unități.

Art.7
Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne ( Poliție, Jandarmerie, Pompieri, Poliție Locală) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paștilor și a Sfintei Lumini, precum și respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanțele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului Coronavirus.

Art.8
Cu excepția preoților, personalului clerical din fiecare parohie, ajutați de un număr de maximum 5 voluntari, circulația persoanelor în afara locuinței este interzisă în intervalul orar 22.00 – 06.00.

Share this post