Conferinta Generala a Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania se desfasoara la Gura Humorului

Conferinta Generala a Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania se desfasoara la Gura Humorului

La începutul lunii februarie, Suceava, judeţul cu cele mai multe biblioteci publice, a fost gazda reprezentanţilor Global Libraries Initiative, un program multinational de informatizare apartinând Fundatiei Bill & Melinda Gates, invitatii americani, dintre care merită amintită Deborah Jacobs, director al Global Libraries Initiative, fiind fost însoţiti de directorul IREX România, Paul Andre Baran şi de preşedintele ANBPR, Doina Popa.

Cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava, atrage desfăşurarea unui alt eveniment de talie naţională din aria de activitate profesională biblioteconomică, şi anume organizarea Conferinţei Generale a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, a cărei temă va fi „E-APTITUDINI PRIN BIBLIOTECA PUBLICĂ”. Conferinţa va fi gazduită de hotelul Best Western Bucovina, din Gura Humorului, in perioada 22-24 aprilie 2010.

După cum se ştie din anii precedenţi, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), respectiv bibliotecile publice din întreaga ţară, organizează în perioada 19-23 aprilie 2010 Săptămâna Naţională a Bibliotecilor, o campanie anuală de promovare desfăşurată la nivel naţional.

Această perioadă dedicată bibliotecilor la nivel naţional include, în fiecare an, Conferinţa Generală ANBPR, care, în 2010, se va desfăşura în perioada 22-23 aprilie în judeţul Suceava, sub organizarea bibliotecii sucevene, în cadrul evenimentului, la care vor participa aproximativ 150 persoane din toate judeţele ţării (directori de biblioteci judeţene, preşedinţi de filiale ANBPR, bibliotecari, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi ai administraţiei publice locale, invitaţi), regăsindu-se şi acţiunile organizate cu prilejul Zilei Bibliotecarului din România (ziua de 23 aprilie), zi instituită prin Hotărâre de Guvern.

Din agenda evenimentului, face parte Festivitatea de decernare a premiilor ANBPR pe anul 2009 şi vizita care va fi efectuată la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”.

De altfel, ca în fiecare an, bibliotecile publice folosesc „Săptămâna naţională a bibliotecilor” ca pe un prilej pentru a informa publicul larg şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale despre serviciile şi facilităţile pe care le oferă şi pentru a atrage atenţia asupra necesităţii modernizării activităţii de bibliotecă în vederea satisfacerii cerinţelor de informare, cultură şi educaţie ale utilizatorilor.

În această perioadă bibliotecile publice din întreaga ţară desfăşoară acţiuni de promovare a rolului şi locului bibliotecii în comunitate şi susţin manifestări culturale, educative şi de informare a populaţiei, fiind organizate manifestări precum Zilele Porţilor Deschise, mese rotunde, ateliere şi consfătuiri profesionale, vizite colective, expoziţii, proiecţii de filme, întâlniri cu cititorii, lansări de carte, spectacole etc.

Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) este cea mai reprezentativă organizaţie profesională a bibliotecarilor din bibliotecile publice, având peste 3.000 de membri. Misiunea sa principală este promovarea profesiei de bibliotecar, susţinerea pregătirii profesionale a acestora în vederea creşterii calităţii serviciilor specifice de bibliotecă şi asigurării accesului public la informaţie. ANBPR oferă membrilor săi şi nemembrilor servicii profesionale şi publicaţii de specialitate.

Raţiunea de a fi a acestei organizaţii este aceea de a coagula, într-o formă de asociere pe plan naţional, aşteptările, nevoile şi interesele celor care, prin profesie, preocupări şi atribuţii susţin profesia de bibliotecar, dezvoltarea biblioteconomiei şi a ştiinţelor informării şi documentării.

www.anbpr.org.ro newsbucovina.ro

Share this post